BERGEN acilarin sehri... 5/21/2010 01:51:00 ÖS

Yilin 360 gunu yagmur yagip insanlarini intihara surukleyen sehir, Bergen. Ama cok sirin, cok guzel bir sehir. Biz yagmur yagmayan yilin 5 gunun, 2sine denk geldik. Bu inanilmaz bir sans tabi. Ve o kadar gunluk guneslik olmasi daha da inanilmaz. Herhalde annemin sansina, cunku sanslidir o. Babam, ben, Soydan bahtsiz bedeviler. Hele ki babam! yazik :)

Kucucuk guzel bir sehir. Sehir icinde cok fazla yapacak birsey yok. Eger muze merakiniz yoksa 1-2 gunde sehri bitirirsiniz. Benim en hosuma giden kisim, finikulerle 320m yuksege cikmak oldu. Tepeden sehri seyretmek cok hos. Tabi bir de zamaninda Alman balikcilarin gelip yaptigi ve dunya mirasi kabul edilen evler cok guzel. Balik pazari dedikleri, her turistik sitede ve kitapcikta yazan yer aslinda 2-3 tezgahtan olusan meydanda bir yer. Ama tabi benim hic alisik olmadigim ve asla olamayacagim turde deniz hayvanlarinin yok yumurtalari, yok kendileri, kurutulmus yada marine edilmis halleri vs bulunuyor.

Bergen'nin asil olayi fyordlari. Aslinda Bergen Norvec kiyisinda cruise ile yapilan gezilerin sadece bir duragi. Biz henuz o kadar uzun cruise gezisi yapacak kadar yaslanmadigimiz icin sadece 4 saatlik bir tur aldik. Sehir limanindan bizi alip 4 saat sonra geri biraktilar. Gercekten manzaralar cok guzeldi. Insana huzur veriyor.

Biz Bergen'e Oslo'dan arabayla gittik. Cok ilginc ve guzel bir yolculuktu. 3 farkli yol var kullanabileceginiz. Biz kuzey yolundan gidip orta yoldan donduk. Bir de guney yolu var, onu bilemiyorum ama ozellikle orta yok cok guzeldi. Hardanger Fjordunun kenarindan 3-4 saat 50km hizla gidiyorsunuz ama sikilmiyorsunuz. Denizin mavisi, etrafin yesilligi, cicekler papatyalar, cok guzeldi. Fyordtan uzaklasip 15-20dk, daga dogru cikinca 2 metre kari gorup soka girebilirsiniz. Burasi devasa bir plato aslinda. Sonunda platonun ne oldugunu anladim :) Millet resmen hala kayak yapiyor. Ilgincti gercekten.
Kuzey yoluna gelince, bir diger adi tuneller yolu. Kac tane tunelden geciliyor bilemiyorum, onlarca. Dunyanin en uzun tunelide bu yolun uzerinde. Tam 24km! Insan daraliyor ama tunellerde. Bu yolda da karli daglardan geciliyor.

Bergen'e tekrar arabayla gidermiyim, yok almiyim ama pismanda degiliz cunku bir seferlik yapilabilir. Asil Oslo- Bergen arasi tren yolculugu dunyanin en guzel manzaralarini veriyormus. Bir daha Bergen'e gidermiyim, evet! Trenle gidip, ucakla donebilirim mesela :)

Buyrun size birkac photo...