70li yillarda Norvec 10/16/2010 09:27:00 ÖS

Gecenlerde Norvec'e 70li yillarda tasinan birinin anlattiklarini buraya yazmadan gecemiycem.

Oslo'nun yarisindan fazlasinda birbirine cok benzer tipte 4 katli apartmanlar var. Bu apartmanlar 50li yillarda 2. dunya savasi sonrasi devlet tarafindan insa edilmis. Bu evler disinda da 1900lu yillarin baslarinda yapilan eski tas binalar var.

76 yilinda onlar buraya geldiklerinde bu tip evlerin hicbirinde tuvalet yokmus. Merdiven bosluklarinda ortak tuvaletler varmis. Dikkat edin, tuvaletten bahsediyorum, banyodan degil! Insanlar sabahlari kalkip mutfak lavabosuna doldurduklari suyla yuzlerini falan yikarlarmis (akan su degil, lavabonun icinde biriktirilen su). Ayni yerde yemek yapiyorlar bu arada.

Haftada bir de umumi banyolara, yani bizim bildigimiz hamamlara gidip yikanirlarmis. Tuvaletler hep sonradan yapilmis bu evlere. Bizde diyorduk niye bu evler boyle yamuk yumuk.

Dusununce diyorum ki o zamanlar Turkiye burdan daha ilerdeymis, en azindan Istanbul ileriymis. Zaten bu Avrupalilar tuvalet isini hacli seferleri sirasinda dogudan ogrenmemis mi? Hatta dediklerine gore Fransizlarin parfumu kesfetmelerine neden pis koku imis.

Artik tum bunlar dogru mu yalan mi bilemem, ordan burdan duydugumu yazdim...

Bekleyis sona erdi... 10/11/2010 04:47:00 ÖS

Bekleyis sona erdi ve Eda kizimiz aramiza katildi. Evin tek odak noktasi da o oldu haliyle. Artik vaktin nasil gectigini anlamaz oldum. 3.5 haftalik oldu bile. Norvec'te bile gunler hizla gecmeye basladi dusunun :)

Bundan sonra burda beraberce neler yasadigimizi yazabilirim. Ornegin Norvec'te dogum, hastane, doktor isleri, kisacasi saglik sisteminden baslayabilirim yazmaya. Burda en cok sikayet ettigim konu bu.

Daha once bahsetmistim hersey normal diye burda, bende normal dogumu bekliyordum. Sancilar basladiginda hastaneyi aradik, gelin dediler, gittik, evet baslamis dogum ama uzun da surebilir diyip, bizi eve geri postaladilar. 2 saat sonra dayanilmaz hale gelince tekrar gittik. Bu sefer yatirdilar hastaneye. Bir ara dayanamayinca epudral istedim, doktor mesgulmus gelmedi. Bugun oldu daha uzman doktor yuzu gormedim. Hep ebeler ve aile doktoru. Ben kendim ozel doktora gittim tabi. Neyseki sag salim atlattik bu sureci. Bu arada soylemeden gecemicem. Dogum sirasinda baba da bir fiil ebelik yapiyor. Yani oyle kadin icerde dogum yaparken hastane kapisinda sigara icip bekleyen baba adaylari yok burda!

Hastanede dogumdan sonra 2 gece hastanenin oteline aliyorlar, babayla beraber. Orda ebeler yardimci oluyorlar. Nasil emzirilir, alti degisilir vs. anlatiyorlar. Bu kismi gercekten guzel. Bebek dunyaya geldikten sonra, bir tek 2. gunde hastanede 2 dakika bir cocuk doktoru muayene etti o kadar. Ama 6. haftada bir doktor muayenesi daha olacakmis. O zamana kadar gerekirse yine ebelere basvurmak gerekiyor.

Dogumdan sonra cildim iyice kotulesti. Bir cilt doktoruna gitmek istedim. Ilk once aile doktorundan sevk aldim. Ondan sonra doktor aradim- Neyse birini tavsiye ettiler, bana verdikleri randevu tarihi 22 Aralik. Yok dedim ben ozel istiyorum, sevkle falan gelmiycem, yine ayni tarih. Baska bir doktor, yine ozel randevu, Ekim sonu. Sonra bir baskasi telefonlari bile acmiyorlar. Neyseki ancak 10 gun sonrasina bir randevu alabildim bir baskasindan. Kisacasi burda doktor bulmak cok zor!

Artik ne diyim hakkimizda hayirlisi :)