Norvec'te ehliyet almak 4/27/2012 03:45:00 ÖS

Bunun basli basina bir is oldugunu soylemem lazim. Hem zaman hem para lazim.

Ben Turk ehliyeti ile Norvec'te 1 sene araba kullanilabilinir saniyordum cunku ben kullandim ama 1 Temmuz 2010'dan beri bu sureyi 3aya dusurmusler. Yani artik Turk ehliyetinizle Norvec'te sadece 3 ay araba kullanabilirsiniz (yorumlari ile "Adsiz" beni uyardi, cok tesekkurler). Sonrada ceviremiyorsunuz. Sanki hic ehliyetiniz yokmus, olmamis gibi butun surece en bastan baslamaniz gerekli. Simdi yapilacaklari siraliyorum...

1- ilk once trafik'e (Statens Vegvesen) form doldurup basvuruda bulunmaniz lazim. Eger mental bir probleminiz yoksa yada suc kaydiniz size mektup gonderiyorlar, ehliyet alma hakkin var diye.

2- hemen en uygun kursu bulmaniz lazim. Fiyatlar burda onemli. Kurstan almaniz gereken egitimler sunlar.
- eger 25 yasin altindaysan trafikteki etik kurallar falan filan (sinifta)
- ilk yardim egitimi (sinifta)
- karanlikta surus (2-3 saat gece cikiyorsunuz hocalarla)
- buzda/ kaygan yolda surus (bu zevkli bayagi tum gunu aliyor)
- koy yolunda surus (4-5 saat aliyor sehir disina cikiyorsunuz. Biz benim pakistanli hocayla bi Isvec yapip geldik, arada alisveris bile yaptik)
- araba kullanmayi bilseniz bile minimum 2 saat surus egitimi

3- Teori sinavi icin kitap var. Alip calisiyorsun. Hatta internette ornek testler var. www.prove.no' daki sorular bayagi iyi. Bu arada teori sinavini almak icin egitimleri tamamlamis olmaniz sart degil. Paralel gidebilir.

4- Teori sinavi icin randevu almaya gerek yok. Gidip giriyorsun. Ama girerken ilk basta sana gonderdikleri mektubu ve kimligini goturmen gerek yaninda. Toplam 45 soru. En fazla 7 yanlis yapabilirsin. Yoksa kaldin. Ve bir daha alabilmek icin 1 ay bekliyorsun. Iyi calis oyle gel diyor sana yani. Sinavi Ingilizce'de alabilirsiniz. Sorular kazik, sasirtmaca falan var, ona gore.

5- Teoriyi gecince ve tum egitimler tamamlaninca kurstaki hoca pratik sinavini ayarliyor.

6- Sinava hocanin arabasiyla beraber gidiyorsunuz. Sonra sinavi yapacak kisi geliyo yanina usulca ve bir kac soru soruyor. Ne biliyim iste kis lastiginin tirnak kalinligi ne olmali, nasil olcersin, yada su isik kirmizi yanarsa ne anlama gelir gibisinden.Sonra hadi sur bakiyim diyor. Yolu o tarif ediyor. Ara yollara sokuyor, teme cikariyor falan. Minimum 45dk. Sonra donuyorsunuz ve sana gecip gecmedigini soyluyor. Eger gectiysen 1 hafta sonra ehliyet postadan geliyor.

Iste boyle. Butun bunlar eger araba kullanmayi biliyorsaniz ve teori sinavini 1 kerede gecebilirsen minimum 12000 NOK tutuyor. Surecte en az 2 ayinizi alir.

Hadi kolay gelsin!

Baslik bulamadim bu yaziya... 4/23/2012 02:46:00 ÖS

En buyuk ask acisini dindiren de zaman, en buyuk aski olduren de... bu ne yaman celiskidir!

"Havalar nasil olursa olsun sizin havaniz iyi olsun" soylemi cok dogru ama bu havalar benim havami da etkiliyor!

"Bir baskadir benim memleketim" diye sozde anma yapmiyorum, gercekten hissediyorum (herseye ragmen)!

"Ask bir kiyamama halidir" demis Meral Okay, bende alip buraya koymusum o yazisini. "Yine mi guzeliz yine mi cicek" de demis ama oyle hissetmiyorum su an malesef!

Insanin ana dilinden daha guzel bir dil olabilir mi dunyada!

Gecen seneki Wish List'ime baktim. Bir iki tanesi haric gercekten de hepsi bos cikti :) O yuzden bu sene dilek falan yazmiyorum!

Hersey olacagina varirmis, e o zaman niye cabaliyoruz ki, birakalim varsin nereye varacaksa!

Cok bunalim oldu farkindayim, pazartesi oldugu icin mi yoksa bu aralar benim genel ruh halim mi bu? Bilmiyorum.

Neyi bildiginin bir onemi yok zaten, ne kadar gosterdigin onemli. Her GS-FB macinda oldugu gibi, nasil oynadiginin onemi yok, skor onemli!

Yakinda bayramlik agzimi actigimda Polonyaca yada Latviyaca kelimeler dokulmeye basliycak benden, is arkadaslarim sagolsun. Ingilizce Norvec'ce bitti birde bunlar cikti :)

Sacmaliyorum. Zaten bu sayfa benim sacmalama, karalama defterim degil mi? Illa Norvec'i yazma gibi bir zorunlulugum yok dimi..

Anlasildi, benim bir araya ihtiyacim var!

Yine de Cok Sukur!