Bir Norvec tecrubesi daha.... 6/05/2013 01:17:00 ÖS

Adsiz bir yorumcu dun bir yazimin yorumuna kendi tecrubelerini yazmis. Gizli birsey degil yani, o yuzden burdan paylasiyorum. Sevgili Adsiz, yazdiklarinizin hepsine katiliyorum. Size iyi sanslar :)

                          /'^'\

                        ( o o )
      ====oOOO===(_)===OOOo========
3 yil once Norvec'e geldim(Bergen)evli degildim ve cocugumda yoktu ama Turkiye'de kendime gore kurulmus bir duzenim vardi. Tabii isin icine aile girmeyince karar vermek cok daha kolay olabiliyor.
3 yillik tecrubelerimi ozetlersem; Turkiye'de ki is durumunuzu bilemiyorum ama burda genel olarak calisma kosullari cok iyi.Calisma saatleri haftada 37.5 saat ve esnek.Benim sirketimde en azindan gelis gidis saatleri oldukca rahat.Ozel hayatiniza cok daha fazla zaman ayirabilirsiniz ki zaten burda is hicbir zaman oncelik degil insanlarin hayatinda.Yillik izinler bize gore daha ffazla, 5 hafta ve genelde herkes bunu yazin kullaniyor.Ofisin buyuk bir kismi bosaliyor yaz mevsiminde. Demokratik, liberal vs. bahsetmiyorum tahmin ediyorsunuzdur zaten. Cocuklarla ilgili cok tecrubem yok elbette ama arkadaslarimdan gordugum kadariyla cocuk sahibi olmak/yetistirmek icin en iyi ulkelerden biri. Egitim tamamen ucretsiz, anne-baba icin dogum izni bir hayli uzun.
Karsit tarafindan bakarsak olaya; bizim gibi Akdeniz kani tasiyan bir irkin insanlari icin bir miktar zor. Yani burda arkadaslik kurmak kolay degil, yada soyle soyliyeyim Norveclilerle kolay degil, yoksa cok milletten insan var ve onlarla cok kolay iletisime geciyorsunuz.Norveclilerin yasam anlayisi biraz farkli.Ulke sosyalist bir ulke, maaslarda bile oyle buyuk ucurumlar gormek mumkun degil, ha bu kotu birsey degil elbette.Ama hayatta cogu sey hep minumumda, markete gittiginizde sadece 2marka sut, 3 cesit peynir, ispanya,peru vsden ithal sebze meyve(ki cogu artik curumus) ile yasamanizi gerektiriyor bu minumumluk.Ayni sey saglik hizmetlerinde de gecerli.Uzman bir doktor gorebilmek min 1 ayda mumkun olabiliyor,ilave bir test gerekirse +1ay, genel olarak herseye "dogal" olarak yaklasma egitimi var saglik sektorunde.Hamilelikte tek bir ultrason ve onunda 16-17. haftada yapildigini biliyorum mesela.
Calisma saatleri evet guzel ama devlet kurumlarinda daha da az olunca islerinizi halletmek aylar alabiliyor :)
Birde isin iklim kismi var elbette, bana ilk yil hersey cok enteresan gelmisti, gunesin 9:45de dogup 3:20de batmasi bile.3 yilin sonunda hala ayni dusunuyor muyum, hayir :) Gunesi aylarca gormemek ruh halinizi kesinlikle etkiliyor.
Aldiginiz ucret evet cok yuksek ama harcamalarinizda ayni oranda cok yuksek.Biz esimle 1yatak odali bir eve 9000NOK oduyoruz, ki bu Oslo'da 12000NOK gibi rakamlar. Disarida yemek yeme bir luks.Insan gercekten verdigi paraya uzuluyor. Hizmet sektoru cok cok fena, evinizde ne bileyim bulasik makinaniz bozulsa garantisi yoksa atip yenisini almak muhtemelen daha ucuz.Yada patlayan bir borunun tamirine maasinizin yarisini verebilirsiniz :)
Yani artilarda eksilerde var, o internette yazilanlar gibi "refah ulkesi" degil burasi onu soyleyebilirim. Ama dedigim gibi rahat calisma sartlari daha cazip geliyorsa size, iklim cokda etkilemezse yada birkac yil deneyip gorelim derseniz bence cok iyi bir tecrube.
Son olarak bana neden hala ordasin derseniz :) aslinda son aylarim diyebilirim, bir aksilik cikmazsa bu yil sonu gibi esimle Norvec'ten ayrilmayi dusunuyoruz.

            

Baslik yok, resimler var... 6/04/2013 01:47:00 ÖS

Ben oturdugum yerde yoruldum. Icim kipir kipir, hem umutlu hem uzgun. Hafizamdan silinmeyecek birkac fotografi burayada koyucam. Kusuruma bakmayin, bu blog sadece Norvec blogu degil,, Ayse'nin blogu...