Bir Norvec Gelenegi- Dugnad 5/08/2012 02:53:00 ÖS

En yaygin Norvec gelenegi Dugnad. Tam Turkcesini denk getiremedim ama bizdeki imece gibi bir sey. Insanlar biraraya gelip, gonullu olarak bir is yapiyorlar. Benim gordugum en cok bahar ayinda toplanip temizlik yapmak.

17 Mayis, Norvecliler icin cok onemli ve ozel bir gun. Norvec'in kurulusu. Nasil kutladiklarini sonra anlatirim. Ama 17 Mayis'tan once butun memleketi el birligi ile temizliyorlar.

Mesela dun bizim sitenin Dugnad'i vardi. Butun komsular ellerinde kurekler, tirmiklar, supurgeler calisiyorlardi. Mecburen katildik bizde tabi. Gubre doktuk, yabani otlari temizledik, etrafi supurduk, cicek ektik falan filan. Ne guzel dimi kardes kardes etrafimiza baktik, cevremizi guzellestirdik. Sonra da huzurla uyuduk her yerimiz agriyarak.

Yarin da bizim kizin yuvasinda Dugnad var. Gidip yuvayi temizliyecekmisiz. Bize cam silme isini uygun gormusler. Bu arada kovamizi, bezimizi, cam silimizi de biz goturecekmisiz. Arada da kahve kek falan yiyecekmisiz. Mutlu mesut evimize donecekmisiz.

Bugun babam gormus (bu arada bizimkiler burdalar). Bizim evin oradaki okuldaki tum cocuklar ellerinde eldivenler ve posetler sokaktaki copleri topluyorlarmis.

Her sitede, her yuvada, her okulda yapilan bir sey bu. Hala inatla devam ettirdikleri bir gelenek bu. Dusunsenize Turkiye'de boyle birsey yapildigini. Herkesin o gun bir isi cikar, kacacak delik aralar. Bazilari da evindeki kadini gonderir.

Boyle bakinca ay ne guzel bir gelenek diyorum ama genelde ne dusunuyorum biliyormusunuz, bunlar sen cocuklar gibi evcilik oynuyorlar!